Werken volgens het concept ‘Mediërend Leren’ is gebaseerd op het gedachtegoed van Prof. Dr. R. Feuerstein (1921-2014) en de concepten en methodes van Professoren Klein, Tzuriel, Haywood, Cuvelier en Greenberg die dit gedachtegoed op andere terreinen verder hebben ontwikkeld en uitgewerkt. Ook maak ik gebruik van de inzichten en methodieken van de professoren Laevers, Stevens, Greenspan, Erikson, Cuvelier, Maslow, Piaget, Galperin en in het bijzonder Vygotsky en zijn Zone van de Naaste ontwikkeling, omdat zij op de Nederlandse zorg, onderwijs en opvoedingsondersteuning zoveel invloed hebben gehad.
Emiel van Doorn en Floor van Loo en StiBCO zijn van grote invloed in Nederland als het gaat om het uitdragen van dit gedachtegoed. Zij zijn gevestigd in Bodegraven. Voor meer informatie kunt u zich inlezen op de website.
Ik ben sinds juni 2018 klaar met de 4 jarige opleiding Docent Mediërend Leren (inclusief introductiemodule) en Ik ben daarnaast lid van het landelijk netwerk Mediërend Leren.
Tijdens de opleiding Mediërend Leren wordt uitvoerig stilgestaan bij de essentiële rol die de mediator speelt in het ontwikkelproces. Door gebruikmaking van een activerende specifieke ontwikkelingsgerichte én liefdevolle interactiestijl (mediatie) tracht de mediator de cognitieve, sociale en emotionele groeimogelijkheden van de deelnemer positief te beïnvloeden. De mediator kan bewust de (interactieve) mediatiekenmerken en de cognitieve functies inzetten in het leermoment om double loop leren bij deelnemers te bereiken, gericht op transfer naar andere leefgebieden, of naar het algemeen functioneren in de maatschappij. De deelnemer wordt aan het denken gezet door interactie met de mediator vanuit het concept Mediërend Leren dat o.a. gebaseerd is op het gedachtegoed van de theorie van Structurele Cognitieve modificatie. Hierbij maakt de mediator per definitie gebruik van de zone van de naaste ontwikkeling